Vloerisolatie

Gasprijzen stijgen naar recordhoogte! Zijn uw vloeren boven de kruipruimte  niet, of slecht geïsoleerd? Bespaar nu fors op uw energierekening en verhoog uw comfort door uw vloeren door Grimbergen Isolatietechniek te laten isoleren!

De voordelen in het kort: 

 • Hogere vloertemperatuur dus meer comfort in de winter, eerder aangenaam
 • Oplossing voor veel voorkomende vocht en schimmelproblemen, huisstofmijt
 • Veel drogere kruipruimte door zware dampremmende folie op de bodem
 • Forse energiebesparing, dus lagere energierekening
 • Investering met overzienbare terugverdientijd 
 • Draagt bij aan de energietransitie, minder CO2  uitstoot
 • Verbetering van het energielabel van uw woning
 • Ideaal in combinatie met vloerverwarming
 • Maakt gebruik (hybride) warmtepomp eerder mogelijk
 • Gebruik gecertificeerde materialen (Bureau CRG)
 • Volledige ISDE subsidie is mogelijk als u tenminste 2 maatregelen treft.
 • Bij 1 maatregel krijgt u 50% van de ISDE subsidie. Lees hier verder.

Wanneer is vloerisolatie mogelijk?

Isolatie van de begane grondvloer kan in principe aan twee zijden: aan de bovenkant van de vloer óf aan de onderkant van de vloer. Het nadeel van isoleren aan de bovenzijde is dat dit je kamerhoogte verkleint en alle deuren moeten worden aangepast. Grimbergen isoleert alleen begane-grondvloeren aan de onderzijde. 

Zowel houten vloeren als betonnen plaatvloeren, betonnen rib-vloeren  en balken broodjes vloeren kunnen worden geïsoleerd. Houten vloeren komen veel voor bij woningen gebouwd voor 1970.  Bij Kwaaitaal vloeren is isolatie alleen onder voorbehoud mogelijk. Bodemisolatie is hier altijd mogelijk.

Het isoleren van de vloer aan de onderzijde is mogelijk als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Er is voldoende hoogte in de kruipruimte om de isolatie aan te brengen. Bij houten vloeren is dat tenminste 45 cm onder de houten balklaag, bij betonnen vloeren en balken-broodjes vloeren 50 tot 55 cm;
 • De kruipruimte moet toegankelijk zijn via een of meerdere kruipluiken met een opening in de vloer van minimaal 40 x 50 cm;
 • Als er verschillende compartimenten zijn dan moet het mogelijk zijn om daar toegang tot te krijgen, zo mogelijk door het graven van een gat of het hakken van een opening (mangat);
 • Er mag tijdens het aanbrengen van de isolatie geen water in de kruipruimte staan.

Wanneer is isolatie van de begane grondvloer niet mogelijk?

Als er onvoldoende hoogte beschikbaar is om de isolatie aan te brengen is het vaak wel mogelijk om de bodem te isoleren met EPS Chips of EPS parels. Zie verder onder bodemisolatie

Isolatie van uw begane grondvloer; de voordelen;

 1. Hogere vloertemperatuur, meer comfort in de winter, minder last van koude voeten!

Door de begane grondvloer te isoleren stijgt de oppervlakte temperatuur in de winter met circa 3 graden, van circa 16-17 graden tot 19-20 graden. De vloertemperatuur wordt praktisch gelijk aan de luchttemperatuur. Hierdoor stralen de vloeren minder koude uit wat het comfort verbetert; minder last van koude voeten! Bij hoekwoningen en vrijstaande woningen is het effect het grootst, met name bij gevels op het noorden. Door de verbeterde isolatie kan vaak zelfs de cv een graad lager worden ingesteld! Dit geeft een extra overall-gasbesparing van 3 tot 6%!

 1. Minder vochtproblemen, minder kans op huisstofmijt

In woningen zónder vloer- en spouwmuurisolatie die wél zijn voorzien van HR++ glas of dubbelglas, bestaat een flinke kans op vochtproblemen door oppervlaktecondensatie ter plaatse van de aansluitingen van de vloeren met de ongeïsoleerde muren. Dit komt door de zogenaamde koudebrugwerking en het feit dat in de hoeken bijna geen luchtcirculatie kan plaatsvinden. De koudste plekken in huis worden niet meer gevormd door het glas maar door deze plekken. Gevolg; schimmel. Ook onder tapijt op ongeïsoleerde vloeren kan condensatie ontstaan. Het tapijt isoleert een beetje en verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Gevolg; een vochtige laag, ideale plek voor schimmels en huisstofmijt. 

De oplossing; isoleren van de beganegrondvloer. Hierdoor stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer waardoor zich geen oppervlaktecondensatie meer voordoet.

 1. Drogere kruipruimte, minder corrosie van leidingen

Bij ongeïsoleerde vloeren wordt de kruipruimte van boven af opgewarmd waardoor veel vocht uit de bodem verdampt. Dit kost  energie en resulteert in een heel hoge relatieve luchtvochtigheid. Bij vloerisolatie wordt daarom altijd eerst een zware dampremmende folie op de bodem geplaatst. Deze folie verhinderd de verdamping van vocht uit de bodem naar de kruipruimte. Hierdoor wordt de lucht in de kruipruimte veel droger. Het verdampingsproces van vocht uit de bodem kost energie. Door de dampremmende laag bespaar je bij een voorheen vochtige kruipruimte tot 1 m3 extra aardgas per m2 vloeroppervlak per jaar.1)

Door de veel lagere luchtvochtigheid van de kruipruimte wordt de corrosie van metalen leidingen onder de vloer afgeremd.

 1. Energiebesparing, dus geldbesparing!

Door uw vloeren te isoleren realiseert u een forse energiebesparing. Met de door ons gehanteerde systemen bespaart u bij een tussenwoning gemiddeld circa 3,5 m3 tot 4,5 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak. Voor een hoekwoning of twee-onder-een-kap is de besparing circa 4,5 m3 tot 5,5 m3 en voor een vrijstaande woning gemiddeld circa 5,5 m3 tot 6,5 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak. 

Door deze cijfers te vermenigvuldigen met het vloeroppervlak en uw huidige of toekomstige gasprijs per m3 krijgt u de besparing in Euro’s per jaar. 

1) Bron: Rapport Energiebesparing door vloer- en bodemisolatie. Rekenmethoden en besparingskentallen. TU Delft, Faculteit Bouwkunde, afdeling Bouwtechnologie, groep Bouwfysica 2010.

 1. Investering met overzienbare terugverdientijd, ISDE subsidie vaak mogelijk

Ook het isoleren van de begane grondvloer is zeker rendabel, maar de terugverdientijd is langer dan die van spouwmuren. Hoe lang het duurt dat je de investering hebt terugverdiend hangt af van een reeks factoren:

 • Wat is de gemiddelde gasprijs de komende 10 jaar?
 • Hebt u een tussenwoning, hoekhuis, 2/1 kap of vrijstaande woning?
 • Hoe sterk is de ventilatie van uw kruipruimte?
 • Hoe vochtig was uw kruipruimte?
 • Krijgt u ISDE subsidie voor de isolatie van de bg vloer?

Door de vloerisolatie te combineren met spouwmuurisolatie en/of door het plaatsen van tenminste 8 m2 HR++ glas, kan bovendien € 11.-  ISDE subsidie per m2  vloerisolatie worden verkregen. 

Onderstaande grafiek geeft de globale terugverdientijd in jaren bij verschillende gasprijzen voor isolatie van de betonnen vloeren met PIF 060 met een Rd van 3,7 m2K/W en 100 mm PUR’Fect en de houten vloeren met Tonzon Thermokussens, inclusief de verdampingswinst.

Onderstaande grafiek geeft de globale terugverdientijd in jaren bij verschillende gasprijzen voor isolatie van de betonnen vloeren met Tonzon Thermokussens met een Rd van 5.0 m2K/W of 130 mm PUR’Fect , inclusief de verdampingswinst.

 1. Bijdrage aan Energietransitie, minder CO2uitstoot, verbetering Energielabel

Door de begane grondvloeren te isoleren bespaart u niet alleen op uw gasrekening maar verlaagt u ook de uitstoot van CO2 en draagt u bij aan de energietransitie. Een beter geïsoleerd huis maakt het eerder mogelijk om een (hybride) warmtepomp te installeren.  

Met elke  m3 die u bespaart, vermijdt u de uitstoot van 1,8 kg CO2 per jaar. Voor een gemiddelde tussenwoning gaat het al gauw om een besparing van circa 315 kg CO2 per jaar, voor een hoekwoning of twee-onder-een- kap loopt dit op naar circa 500 kg per jaar! 

Door de vloeren te isoleren verbetert u het energielabel van uw woning. Belangrijk bij verkoop!

 1. 10 jaar garantie op het systeem

De garantie heeft betrekking op de blijvende isolerende werking van het isolatiesysteem

De werkwijze van Grimbergen Isolatietechniek

Inspectie van de kruipruimte door de adviseur

Voordat wij gaan isoleren wordt eerst door onze adviseur gekeken of de kruipruimte geschikt is. Zo moet de kruiphoogte voldoende hoog zijn , mag er geen blijvend water in de kruipruimte staan en mag er geen puin in kruipruimte liggen. De kruipruimte wordt visueel geïnspecteerd. Er wordt gekeken of er verschillende compartimenten zijn en of die bereikbaar zijn, of eenvoudig bereikbaar gemaakt kunnen worden. De adviseur meet ook het oppervlakte van de vloer op.  De adviseur bespreekt de mogelijkheden met de cliënt met behulp van een presentatie. Na het uitbrengen van de offerte en de opdrachtverlening wordt in onderling overleg de datum van de uitvoering vastgesteld.

Aanbrengen bodemfolie

Voor het aanbrengen van de isolatie wordt altijd eerst een zware dampdichte bodemfolie over het gehele oppervlak van de kruipruimte geplaatst. Deze wordt rondom vastgezet tegen de funderingsmuren. Als er af en toe wat water in de kruipruimte komt te staan wordt eerst een noppenfolie op de bodem gelegd en daarover de bodemfolie. De bodemfolie gaat drijven door de noppenfolie. Er wordt zoveel mogelijk per compartiment één stuk folie aangebracht. Op de bodem liggende leidingen worden zoveel mogelijk op de folie gelegd.

De bodemfolie heeft de volgende functies;

 • Minimaliseren verdamping van vocht uit de bodem, creëren van een droge kruipruimte. Bij voorheen vochtige kruipruimtes kan dit  een extra besparing van 1 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak geven!
 • Stoppen van de emissie van schadelijke radon gassen die uit de bodem komen;
 • Het beschermen van leidingen en houten balken door het creëren van een droge kruipruimte;
 • Het creëren van een prettige ‘werkvloer’ om de isolatie aan te brengen.

Gebruikte isolatiematerialen begane grondvloer, besparingen

Grimbergen isolatietechniek werkt met drie isolatiematerialen die ieder afhankelijk van de aangetroffen situatie geadviseerd worden. 

Houten vloeren Betonnen vloeren, balkenbroodjesvloeren
Tonzon vierkamer Thermokussens 
PIF 060 meerlaagse isolatiefolie 
PUR’Fect Polyurethaanschuim RWF/HFO+
Vanwege leveringsproblemen is Grimbergen tijdelijk gestopt met het aanbrengen van PUR.

In onderstaande tabel staat de gemiddelde, indicatieve gasbesparing in m3 per jaar per m2 vloeroppervlak per type woning per type isolatieprodukt.

Gemiddelde gasbesparing in m3 per m2 vloeroppervlak:  

  Tonzon Tonzon PIF 060 PUR’Fect PUR’Fect Extra
  Houten  beton beton beton beton besparing
  vloeren vloeren vloeren vloeren vloeren vochtige
        100 mm 130 mm kruipruimte
             
Tussenwoning 3,5 4 3,5 3,6 4 1
Hoekwoning 2/1 kap 4,5 5 4,5 4,6 5 1
Vrijstaande woning 5,5 6 5,5 5,6 6 1

Zie voor de terugverdientijden de grafieken bij voordeel 5. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de gasprijzen van de komende 10 jaar. 

Houten vloeren met Tonzon vierkamer Thermoskussens.

Grimbergen isoleert houten vloeren uitsluitend met Tonzon Thermoskussens. Deze bestaan uit vier reflecterende folies met drie afgesloten, niet geventileerde tussenliggende luchtlagen. De isolatie wordt tussen de houten balklagen onder de vloervelden mechanisch aangebracht met nieten. De kopse kanten worden met dubbelzijdig tape zorgvuldig dichtgeplakt en mechanisch bevestigd tegen de fundering. De Thermoskussens worden zorgvuldig om het bestaande leidingwerk gevouwen. Werk voor specialisten! 

Om de isolatie aan te brengen is een hoogte van minimaal 45 cm nodig tussen de onderkant van de balklaag en de bodem van de kruipruimte. Is die niet beschikbaar, staat er water in de kruipruimte of wemelt het van de leidingen, dan moeten we overgaan tot bodemisolatie. Zie de tab Bodemisolatie.

De innovatieve thermoskussens reflecteren de warmte die door de houten vloerdelen komt terug naar boven. Zo blijft de warmte in de woonkamer. De sterk isolerende werking van Tonzon wordt veroorzaakt door reflectie van de vier alu-lagen én de stilstaande lucht in de kussens. Door het correct installeren van de thermoskussens door Grimbergen Isolatietechniek voorkomt u dat de warmte de kruipruimte instraalt.

Door de combinatie bodemfolie en isolatie behoren optrekkende kou- en vochtproblemen tot het verleden! Doordat de vloer nu veel warmer is, is die droger en bestaat er praktisch geen kans meer op het ontstaan van schimmels. Er zal ook veel minder last van huisstofmijten zijn.

Als Rd waarde van de isolatie houden wij 5,0 m2K/W aan. Door de houten balken met een hart op hart afstand van circa 600 mm zal de Rc-waarde van de constructie lager uitpakken. Deze bedraagt ongeveer 3,8 m2K/W. Een enorme verbetering ten opzichte van de ongeïsoleerde vloer.

De werkzaamheden voor één woning kunnen meestal binnen een dag worden afgerond.

Betonnen vloeren met Tonzon vierkamer Thermoskussens.

Grimbergen Isolatietechniek gebruikt het systeem met vier lagen alufolie.

Grimbergen isoleert vlakke betonnen vloeren en zogenaamde balken-broodjes vloeren ook met de Tonzon Thermoskussens. Deze bestaan uit vier reflecterende folies met drie afgesloten, niet geventileerde tussenliggende luchtlagen. De isolatie wordt met slagpluggen en stukjes gewapend kunststof tegen de betonbalken of tegen de vlakke betonvloer bevestigd. De kopse kanten worden met dubbelzijdig tape zorgvuldig dichtgeplakt en mechanisch bevestigd tegen de fundering. De Thermoskussens worden zorgvuldig om het bestaande leidingwerk gevouwen. Werk voor specialisten! Op deze wijze wordt een perfecte aaneengesloten reflecterende laag gevormd over het volledige oppervlak. Dit geeft een bijzonder hoge Rc-waarde van tenminste 5,0 m2K/W. 

Om de isolatie aan te brengen is een hoogte van minimaal 50 cm nodig tussen de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte. Is die niet beschikbaar, staat er water in de kruipruimte of wemelt het van de leidingen, dan moeten we overgaan tot bodemisolatie. Zie de tab Bodemisolatie.

De innovatieve thermoskussens reflecteren de warmte die door de betonnen vloer komt terug naar boven. Zo blijft de warmte in de woonkamer. De sterk isolerende werking van Tonzon wordt veroorzaakt door reflectie van de vier alu-lagen én de stilstaande lucht in de kussens. Door het correct installeren van de thermoskussens door Grimbergen Isolatietechniek voorkomt u dat de warmte de kruipruimte instraalt.

Door de combinatie bodemfolie en isolatie behoren optrekkende kou- en vochtproblemen tot het verleden! Doordat de vloer nu veel warmer is, is die droger en bestaat er praktisch geen kans meer op het ontstaan van schimmels. Er zal ook veel minder last van huisstofmijten zijn.

De werkzaamheden bij één woning kunnen meestal binnen een dag worden afgerond.

U krijgt 10 jaar garantie op het systeem.

Betonnen vloeren met PIF060 isolatiefolie

Grimbergen isoleert vlakke betonnen vloeren en zogenaamde balken-broodjes vloeren ook met PIF060 isolatiefolie.  PIF isolatie is een innovatieve, hoogwaardige meerlaagse isolatiefolie en bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie met daartussen lagen noppenfolie met gesloten cellen lucht. De unieke isolatiewerking geschiedt op basis van thermische reflectie of thermoreflectie van de alufolies. Thermische reflectie is het vermogen om warmte en kou eenvoudig te reflecteren. Om hetzelfde effect te realiseren met traditionele isolatiematerialen zijn veel grotere diktes noodzakelijk.  Optrekkende kou- en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden.
Grimbergen Isolatietechniek plaatst onder de vloeren het type PIF060 toe met een Rd van 3,7  m2K/W.   

Bevestiging

Tegen de onderzijde van de vlakke betonvloer of de onderzijde van de betonnen balkjes worden houten latten gemonteerd. De rollen PIF worden daar haaks mechanisch op bevestigd met speciale pluggen. Alle naden tussen de banen PIF worden afgetaped. De aansluitingen met de funderingsbalken worden zorgvuldig afgepurd. Zo ontstaat een aaneengesloten stevige laag isolatiefolie, die weinig ruimte gebruikt.  

De PIF isolatie kan worden toegepast in situaties waar sprake is van wat meer leidingwerk onder de vloer. 

Om de isolatie aan te brengen is een hoogte van minimaal 50 cm nodig tussen de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte. Is die niet beschikbaar, staat er water in de kruipruimte of wemelt het van de leidingen, dan moeten we overgaan tot bodemisolatie. Zie de tab Bodemisolatie.

Door de combinatie bodemfolie en isolatie behoren optrekkende kou- en vochtproblemen tot het verleden! Doordat de vloer nu veel warmer is, is die droger en bestaat er praktisch geen kans meer op het ontstaan van schimmels. Er zal ook veel minder last van huisstofmijten zijn.

De werkzaamheden bij één woning kunnen meestal binnen een dag worden afgerond.

U krijgt 10 jaar garantie op het systeem.

Betonnen vloeren met PUR’Fect polyurethaanisolatie

Wegens leveringsproblemen wordt tijdelijk geen PUR’Fect isolatie door Grimbergen verwerkt. 

  Advies nodig? Laat ons contact met u opnemen.

  Naam:

  E-mailadres :

  Telefoonnummer:

  Opmerkingen of vragen: