Bodemisolatie

Gasprijzen stijgen naar recordhoogte! Zijn uw vloeren boven de kruipruimte  niet, of slecht geïsoleerd? Laat de vloer of de bodem isoleren!

Bodemisolatie: wat is het?

Bodemisolatie bestaat uit een dikke laag EPS chips of EPS parels waarmee de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd.

Wanneer is Bodemisolatie zinvol?

 • Als het niet mogelijk is om de vloer te isoleren, te laag, te nat, te veel leidingen
 • U wilt toch verbetering van de isolatie en een drogere kruipruimte

Wat bereikt u met bodemisolatie?

De voordelen in het kort: 

 • Droge kruipruimte door dikke laag isolatie die verdamping tegengaat
 • Hogere vloertemperatuur dus meer comfort in de winter, eerder aangenaam;
 • Oplossing voor veel voorkomende vocht en schimmelproblemen; 
 • Behoorlijke energiebesparing, dus lagere energierekening
 • Investering met overzienbare terugverdientijd 
 • ISDE subsidie  vaak mogelijk1)  
 • Draagt bij aan de energietransitie, minder CO2  uitstoot
 • Verbetering van het energielabel van uw woning
 • Gebruik gecertificeerde materialen (Bureau CRG)
 • ISDE subsidie is mogelijk als u tenminste 2 maatregelen treft.  Lees hier verder.

Wanneer is Bodemisolatie mogelijk?

In veel situaties waar het niet mogelijk is om vloerisolatie aan te brengen, is het vaak wel mogelijk om bodemisolatie te plaatsen.

U moet hierbij denken aan de volgende situaties;

 • Er staat grote delen van het jaar een laag(je) water in de kruipruimte;
 • De hoogte van de kruipruimte is onvoldoende om de vloer te isoleren
 • Er bevinden zich erg veel leidingen in de kruipruimte die het onmogelijk maken om isolatie tegen de onderzijde van de vloer te plaatsen;

Isolatie van de bodem; de voordelen;

 1. Veel drogere kruipruimte, minder corrosie van leidingen, minder vocht in huis

Bij ongeïsoleerde vloeren wordt de kruipruimte van boven af opgewarmd waardoor veel vocht uit de bodem verdampt. Een deel hiervan kan in de woning komen door kieren, doorvoeringen of via het kruipluik. Dit geeft een muffe, ongezonde lucht en kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden. De verdamping kost energie en resulteert in een heel hoge relatieve luchtvochtigheid. De dikke laag EPS chips of EPS parels verhinderd de verdamping van vocht uit de bodem naar de kruipruimte. Hierdoor wordt de lucht in de kruipruimte veel droger. Het verdampingsproces van vocht uit de bodem kost energie. Door deze laag bespaar je bij een voorheen natte of vochtige kruipruimte zelfs tot 1 m3 extra aardgas per m2 vloeroppervlak.1)

Door de veel lagere luchtvochtigheid van de kruipruimte wordt de corrosie van metalen leidingen onder de vloer afgeremd.

 1. Hogere vloertemperatuur, meer comfort in de winter, minder last van koude voeten!

Door de bodem van de kruipruimte  te isoleren stijgt de oppervlakte temperatuur in de winter met circa 2 graden, van circa 16-17 graden tot 18-19 graden. Hierdoor stralen de vloeren minder koude uit wat het comfort verbetert; minder last van koude voeten! Bij hoekwoningen en vrijstaande woningen is het effect het grootst, met name bij gevels op het noorden. Door de verbeterde isolatie kan vaak zelfs de cv een graad lager worden ingesteld! Dit geeft een extra overall-gasbesparing van 2 tot 5%!

 1. Minder vochtproblemen, minder kans op huisstofmijt

In woningen zónder vloer- en spouwmuurisolatie die wél zijn voorzien van HR++ glas of dubbelglas, bestaat een flinke kans op vochtproblemen door oppervlaktecondensatie ter plaatse van de aansluitingen van de vloeren met de ongeïsoleerde muren. Dit komt door de zogenaamde koudebrugwerking en het feit dat in de hoeken bijna geen luchtcirculatie kan plaatsvinden. De koudste plekken in huis worden niet meer gevormd door het glas maar door deze plekken. Gevolg; schimmel. Ook onder tapijt op ongeïsoleerde vloeren kan condensatie ontstaan. Het tapijt isoleert een beetje en verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Gevolg; een vochtige laag, ideale plek voor schimmels en huisstofmijt. 

Door de bodem te isoleren met een dikke laag EPS chips of EPS parels stijgt de oppervlaktetemperatuur van de vloer waardoor zich geen oppervlaktecondensatie meer voordoet.

 1. Energiebesparing, dus geldbesparing!

Door de bodem te isoleren realiseert u een behoorlijke energiebesparing. Met de door ons gehanteerde systemen bespaart u bij een tussenwoning gemiddeld circa 2 tot 3 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak. Voor een hoekwoning of twee-onder-een-kap is de besparing circa 3 m3 tot 3,5 m3 en voor een vrijstaande woning gemiddeld circa 3,5 m3 tot 4.5 m3 aardgas per m2 vloeroppervlak.  De hogere besparingen zijn de situaties met de voorheen natte of erg vochtige kruipruimtes.

Door deze cijfers te vermenigvuldigen met het vloeroppervlak en uw huidige of toekomstige gasprijs per m3 krijgt u de besparing in Euro’s per jaar. 

1) Bron: Rapport Energiebesparing door vloer- en bodemisolatie. Rekenmethoden en besparingskentallen. TU Delft, Faculteit Bouwkunde, afdeling Bouwtechnologie, groep Bouwfysica 2010.

 1. Investering met overzienbare terugverdientijd, ISDE subsidie vaak mogelijk

Ook het isoleren van de bodem is rendabel, maar de terugverdientijd is langer dan die van de isolatie van de vloeren. Hoe lang het duurt dat je de investering hebt terugverdiend hangt af van een reeks factoren:

 • Wat is de gemiddelde gasprijs de komende 10 jaar?
 • Hebt u een tussenwoning, hoekhuis, 2/1 kap of vrijstaande woning?
 • Hoe sterk is de ventilatie van uw kruipruimte?
 • Hoe vochtig was uw kruipruimte?
 • Krijgt u ISDE subsidie voor de isolatie van de bg vloer?

Door de vloerisolatie te combineren met spouwmuurisolatie en/of door het plaatsen van tenminste 8 m2 HR++ glas, kan bovendien € 6.-  ISDE subsidie per m2 bodemisolatie worden verkregen. 

Voorbeeld hoekwoning; gasprijs € 1,50 per m, voorheen natte kruipruimte, besparing ca 3,5  m3  m2 vloeroppervlak. Globale terugverdientijd 6,5 jaar, met subsidie circa 5,5 jaar. 

 1. Bijdrage aan Energietransitie, minder CO2 uitstoot, verbetering Energielabel

Door de bodem te isoleren bespaart u niet alleen op uw gasrekening maar verlaagt u ook de uitstoot van CO2 en draagt u bij aan de energietransitie. Een beter geïsoleerd huis maakt het eerder mogelijk om een (hybride) warmtepomp te installeren.  

Met elke  m3 die u bespaart, vermijdt u de uitstoot van 1,8 kg CO2 per jaar. Voor een gemiddelde tussenwoning gaat het bij bodemisolatie al gauw om een besparing van circa 225 kg CO2 per jaar, voor een hoekwoning of twee-onder-een- kap loopt dit op naar circa 350 kg per jaar! 

Door de vloeren te isoleren verbetert u het energielabel van uw woning. Belangrijk bij verkoop!

 1. 10 jaar garantie op het systeem

De werkwijze van Grimbergen Isolatietechniek

Inspectie van de kruipruimte door de adviseur

Voordat wij gaan isoleren wordt eerst door onze adviseur gekeken of de kruipruimte geschikt is. Zo moet de kruiphoogte voldoende hoog zijn om met de slangen de isolatiematerialen in te brengen. De kruipruimte wordt visueel geïnspecteerd. Er wordt gekeken of er verschillende compartimenten zijn en of die bereikbaar zijn, of eenvoudig bereikbaar gemaakt kunnen worden. De adviseur meet ook het oppervlakte van de vloer op.  De adviseur bespreekt de mogelijkheden met de cliënt. Na het uitbrengen van de offerte en de opdrachtverlening wordt in onderling overleg de datum van de uitvoering vastgesteld.

Gebruikte isolatiematerialen voor bodemisolatie

EPS Chips

De isolatie chips bestaan uit geëxpandeerd Polystyreen (EPS). De chips worden toegepast als bodemisolatie in de kruipruimten. Bestaande woningen, kantoren, scholen en overige gebouwen kunnen wij voorzien van de isolerende en vocht remmende isolatie chips.

De kruipruimte van een gebouw heeft veelal een groot effect op het woongenot, het leefklimaat en het wooncomfort in de bewoning boven de kruipruimte. Een kruipruimte is vaak vochtig. Als deze vochtige lucht in de woonruimte komt veroorzaakt dit schimmel, stank en gezondheidsklachten en dit kan leiden tot hogere energie- en onderhoudskosten.

Voordelen:

 • Het is een relatief lage investering met een behoorlijk rendement
 • Met een laagdikte van ca. 26 cm. EPS isolatie chips kunnen wij een isolatie waarde Rbf van 3.22 m2K/W  en een Rd van 4.1  m2K/W      behalen.
 • De levensduur van de in kruipruimten aanwezige gas- en cv-leidingen wordt verlengd en vragen om minder onderhoud
 •  Veroorzaakt weinig overlast tijdens het aanbrengen
 • Toegang tot de kruipruimte blijft mogelijk. Bij onderhoudswerkzaamheden aan leidingen kunnen de chips eenvoudig opzij geduwd worden.

Producteigenschappen:

EPS isolatie

– Het is geëxpandeerd schuim van polystyreen (EPS)             
– Het breekt niet af, is volledig recyclebaar en derhalve milieuvriendelijk
– Het neemt geen vocht op en drijft op water
– Het is niet giftig en het is bestand tegen schimmels en humuszuren

Meldcode ISDE: KA18779 Chips – bodemisolatie

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij komen vrijblijvend langs om u te adviseren voor de beste kruipruimte isolatie mogelijkheden!

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

EPS HR++ Parels

Als in de kruipruimte echt weinig ruimte beschikbaar is en er veel leidingen lopen, dan kiest Grimbergen Isolatietechniek voor de EPS HR++ parels voor bodemisolatie. Deze grijze parels zijn geschikt voor uw kruipruimte en voegen zich makkelijker in alle hoekjes en gaten.

Doordat de HR++ parel waterafstotend zijn, zorgen deze ervoor dat uw kruipruimte blijvend vochtvrij blijft. De HR++ parel die Grimbergen Isolatietechniek plaatst op de bodem van uw kruipruimte zijn als gevolg van de lage volumieke massa milieuvriendelijk en helpen mee aan de energiebesparing en reductie van CO2 uitstoot.

Vocht condenseert op het punt waar vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak. 

Uiteraard vindt condensatie ook plaats onder de vloer in uw woning. Doordat Grimbergen isolatietechniek de HR++ parels op de bodem plaatst, wordt het dauwpunt verlaagd naar de bodem van de kruipruimte waardoor het vocht uit uw vloer wegtrekt. Geen vocht betekent een fijner leefklimaat in uw woning en voorkoming van schade bij bijvoorbeeld houten en betonnen vloeren, constructies, leidingen en ophangbeugels.

Mocht er water in uw kruipruimte staan dan zullen de EPS parels op het water blijven drijven.

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en kent vele benamingen, zoals piepschuim en tempex.
√  Geschikt voor krappe ruimtes
√  Vochtwerend

√  Blijft drijven op water in de kruipruimte
√  Goede isolatiewaarde
√  Werkzaamheden binnen 1 dag (deel) klaar

Met een laagdikte van ca. 20 cm. EPS isolatie parels kunnen wij een isolatie waarde van Rbf  van 4,6 m2K/W  behalen.

Meldcode ISDE: KA18453 Isoplus parels – bodemisolatie

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij komen vrijblijvend langs om u te adviseren voor de beste kruipruimte isolatie mogelijkheden!

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!

  Advies nodig? Laat ons contact met u opnemen.

  Naam:

  E-mailadres :

  Telefoonnummer:

  Opmerkingen of vragen: